Üdvözöljük a

14. A gyakorlati képzés költségeinek elszámolása

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 December >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
16
171819202122
23242526272829
3031     

JOGSZABÁLYOK

Külföldi programok

14. A gyakorlati képzés költségeinek elszámolása

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény értelmében a szakképzési hozzájárulás egyik célja a felsőoktatási törvényben meghatározott, az államilag támogatott létszám tekintetében a gyakorlatigényes alapképzési szak keretében szervezett szakmai gyakorlat támogatása (azaz a gyakorlatigényes alapképzési szak) is (pl. az OKJ-s képzés mellett. A felsőfokú szakképzés keretében folyó gyakorlati képzés költségei azonban nem számolhatók el a szakképzési hozzájárulás kötelezettség terhére.)

A szakképzési hozzájárulási kötelezettség tehát teljesíthető az államilag támogatott létszám tekintetében a gyakorlatigényes alapképzési szak keretében szervezett szakmai gyakorlattal, ha a szakmai gyakorlatra külső képzőhelyen, a hallgatóval kötött hallgatói munkaszerződés alapján kerül sor. Mindez azt is jelenti, hogy a nem államilag finanszírozott, önköltséges képzésben részt vevő hallgató után nem vehető igénybe a gyakorlati normatíva.

A szakképzési hozzájárulást duális képzésben részt vevő hallgató(k) képzésével teljesítő hozzájárulásra kötelezett gazdálkodó szervezet a bruttó kötelezettsége mértékét a mindenkori éves költségvetési törvényben(3) meghatározott alapnormatíva alapján csökkentheti. Ez az összeg 2015-ben 453.000 forint/fő/év.

Az a hozzájárulásra kötelezett gazdálkodó szervezet, aki hozzájárulási kötelezettségének csak részben vagy időszakosan tesz eleget duális képzés megszervezésével, fennmaradó kötelezettségét a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál vezetett számlára történő befizetéssel teljesíti.

Fontos, hogy ha a duális képzésben részt vevő hallgató gyakorlati képzésének költségei meghaladják a gazdálkodó szervezet szakképzési hozzájárulási kötelezettségét, akkor a különbözet nem igényelhető vissza a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól úgy, mint az OKJ-s képzések esetén.

A duális képzésre az alábbi szabályokat kell alkalmazni, azaz duális képzést szerevező gazdálkodó szervezet az éves és havi bruttó kötelezettségét a következő módon számított csökkentő tétel összegével csökkentheti:

  • A hallgatóra vonatkozóan a gyakorlati képzési normatíva napi összegét az alapnormatíva összegének (453.000 forint) 100-zal történő elosztásával kell kiszámítani. Ez az összeg 2015-ben 4530 forint/fő/nap.
  • A tárgyévre vonatkozó csökkentő tétel éves összegét hallgatónként a gyakorlati képzési normatíva napi összege (4530 forint) és a tárgyévben teljesített gyakorlati képzési napok számának szorzata képezi. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy mivel a hallgató a duális képzésben várhatóan 100 napot meghaladó időtartamban van jelen a gazdálkodó szervezetnél gyakorlaton, ezért a 453.000 forintos éves keretet teljes egészében igénybe tudja venni, de csak abban az esetben, ha a gazdálkodó szervezetnél keletkezik legalább 453.000 forintnyi szakképzési hozzájárulási kötelezettség egy hallgatóra vetítve. (Nincs ugyanis visszaigénylés.)
  • A szakképzési hozzájárulási előleg fizetésénél a tárgyév 1-11. hónapjára vonatkozóan a csökkentő tétel havi összegét hallgatónként a gyakorlati képzési normatíva napi összege (4530 forint) és a tárgyhónapban teljesített gyakorlati képzési napok számának szorzata képezi.

(3)

Lásd: Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény 64. § (4) bekezdés