Üdvözöljük a

Védekezés - Egy jó gyakorlat

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6
789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

JOGSZABÁLYOK

Külföldi programok

Védekezés - Egy jó gyakorlat

Megyénk cégei komoly intézkedéseket tettek és tesznek a koronavírus-járvány terjedésének megállítása érdekében. A jó gyakorlatokat igyekszünk megosztani Önökkel. A tiszaújvárosi Jabil nagy körültekintéssel elkészített és bevezetett védekezési rendjét itt olvashatják.

Koronavírussal kapcsolatros megelőző intézkedések JABIL Circuit Tiszaújváros


Utazási korlátozások
Valamennyi utazást fel kell függeszteni, a foglalásokat az utazásszervezőkön keresztül le kell mondani. Az üzleti szempontból valóban nélkülözhetetlen utazásokhoz – amelyek szabályozási, vagy megfelelési szempontból elengedhetetlenek - írásbeli globális alelnöki (EVP) engedély szükséges, amelyet a telephely vezeteője szigoríthat  közvetlen bevonása a folyamat irányításába.
Kérjük a magánjellegű utazások alapos megfontolását. Abban az esetben, ha a célterületet az utazás ideje alatt fertőzötté nyilvánítják, a hazaérkezést követően 14 nap önkéntes karantén betartása kötelező.

Látogatások korlátozása
A következő négy hétben nem engedélyezett látogatók fogadása - sem Jabil alkalmazottaké, sem külsősöké. A kivételekre itt is az utazásokra vonatkozó szabályok érvényesek. Minden látogatónak egészségügyi szűrólapot kell kitöltenie.


Beléptetés szigorítása
Hőmérséklet mérés portákon- visitorok, fő érintettek pl: konyhai dolgozók, security dolgozók esetén ( napi 2-szer) hőmérők kiosztása a biztonsági szolgálat részére, oktatás.    
Hőkamera beszerzése, telepítés feltételeinek előkészítése, beléptető helyiség- konténer vagy sátor kihelyezés, kamera helyének elkészítése)


Külső szolgáltatók beléptetése
Gépbeszállítók / karbantartók / tréningek és egyéb üzleti szempontból kritikus partnerek (új technológia telepítése, váratlan gépleállás) igénybevétele esetén az illető cég magyarországi képviseletén keresztül kell kérni a szolgáltatások elvégzését.
A látogatást megelőzően az „egészségügyi szűrőlap” előzetes, elektronikus kitöltése és megküldése kötelező. Ennek alapján a műszaki igazgató (technical operations manager), vagy megbízottja dönt a belépés engedélyezéséről.
- A beléptetés menete:
A látogatáskor a partnernek magával kell hoznia a fentiek szerint elektronikusan megküldött „egészségügyi szűrőlap” egy kinyomtatott példányát, amellyel a portán kell belépésre jelentkeznie. A partnert előzetesen tájékoztatni kell, hogy érkezésekor testhőmérséklet mérést fognak végezni a portán – tapintó vagy homlok hőmérővel, és ha testhőmérséklete többszöri mérés során meghaladja a 37.2⁰ C-t, akkor belépése megtagadható.


Szállítás
A Shipping és Receiving területeken a Security megerősített létszámmal teljesít szolgálatot.
Valamennyi, külsős személlyel érintkező JABIL dolgozó egyéni védőfelszerelést kap (maszk, kesztyű, fertőtlenítő).
A raklapos kitárazásra alkalmas kamionok vezetői nem szállhatnak ki a járművekből. A közvetlen érintkezés kerülendő. A dokumentumok, csak kesztyűben, maszkban vehetők át.
Kiszállításnál a jármű megrakását követően a JABIL dolgozók végzik a plombálást, a sofőr a járműben marad.
A gyorsposta futárok beléphetnek a gyárterületre, a velük való érintkezést azonban kerülni kell. Lehetőség szerint a csomagátvétel ne kézből-kézbe történjen, a csomag felületét átvételkor célszerű fertőtlenítővel áttörölni. A dokumentumok, csomagok csak kesztyűben vehetők át.


Higiéniai intézkedések    
A vállalat vezetése nagy mennyiségű egyedi védőfelszerelést és fertőtlenítőt rendelt meg, beérkezésüket követően megkezdődik az alkalmazásuk, a következők szerint:
Minden gyakran érintett felület 3 óránkénti fertőtlenítése. (Korlátok, kilincsek, wc-ülőkék, csapok, ESD ellenőrző berendezések)
A gyártóterületeken a kapuk közelébe automata kézfertőtlenító adagolók telepítése, használatuk kötelező az ESD ellenőrzést követően.
Az irodai területekre 100 emberenként (kb 15-20 méterenként) kézfertőtlenító adagolók telepítése.
A JABIL valamennyi dolgozó számára heti egy flakon, egyedi, kis kiszerelésű kézfertőtlenítőt biztosít.
A műszakos telefonokat, közös billentyűzeteket használat előtt fertőtlenítőszerrel át kell törölni.
Egyéni védőfelszerelést kapnak, és naponta két alkalommal hőmérséklet-ellenőrzésen kell részt venniük: konyhai személyzet, takarítók, toborzók, receiving, shipping, security."    
A gyártóterületeken a kapuk közelébe automata kézfertőtlenító adagolók telepítése.    
Buszok napi fertőtlenítő takarítása, állandó ülőhelyek felmérése (ki ki mellett ül), sofőröknek védőfelszerelés biztosítása.


Személyes védőfelszerelés
Védőszközök kiosztása fő érintettek részére: Portákon dolgozó, és kamion sofőrökkel érintkező  őrök részére, valamint toborzók, ügyfélszolgálatos kollégák, logisztikai, konyhai és takarító dolgozók részére védőeszközöket kiosztottuk (maszk FFP3, kesztyű)    
További szájmaszkok, kesztyűk kézfertőtlenítők megrendelése.


Találkozók, értekezletek rendje
A járványveszély ideje alatt az EHS, Facility, Security, Sourcing és HR részvételével minden reggel egyeztetés az aktuális információkról, ezek függvényében szükség szerint további intézkedések.
Minden 25 főnél nagyobb találkozó szervezését kerülni kell, az előzetesen meghirdetett nagy létszámú eseményeket le kell mondani. A rendszeres nagyobb létszámú egyeztetéseket TEAMS meetingek formájában kell megtartani.
A toborzás, adategyeztetés március 9-től teljesen szeparátltan történik.
Külső helyszínre helyezni a toborzást, adategyeztetést, orvosi vizsgálatot, elsősegélynyújtó hely biztosítása, kézfertőtlenítő kihelyezése, távolságok betartása.


Közösségi helyiségek zsúfoltságának csökkentése
Kantin - az ebédidő meghosszabbítása mellett egy szünetbeosztás készült, amely meghatározza, hogy az egyes területek dolgozóinak mikor ajánlott igénybe venniük a kantin szolgáltatásait. Az időpontok az étkezés elkezdésének javasolt idejét jelentik, nem az étkezés időtartalmát.    
Dohányzó - A jelenlegi dohányzó megszűnik, helyette két nagyobb, szabadtéri terület vehető igénybe.

  
Egészségi állapotra, munkaképességre vonatkozó szabályok
Akinek láza, hőemelkedése van, ne jöjjön be dolgozni. Forduljon orvoshoz, és kérjen igazolást.
A JABIL területén bármikor számítani kell egyéni testhőmérséklet-mérésre, a lázas dolgozót a munkáltató orvoshoz irányítja.
A láthatóan lázas, beteg dolgozót a kollégáknak kötelező jelenteniük a közvetlen felettesüknek.

 

Kommunikáció
Nappali / Éjszakai protokoll – riadólánc kialakítása / frissítése, BCP felülvizsgálata .    
All employee levelek, napi szintű részletes tájékoztatás az intézkedésekről    
Health screning form for visitors – corporate által kiadott dokumentumot több nyelven kihelyeztük a portákra    
Többnyelvű tájékoztató sofőrök részére, - LOG, SEC, EHS, HR.

 

HR
Fokozatos home office bevezetése IL dolgozók esetében. Bizonyos munkaköröket betöltő alkalmazottak számára 2020. március 12-től kötelezően otthoni munkavégzést rendeltünk el.    
A kisgyermeket gyermeket nevelők felmérése, utóbbiak nyilatkoztatása iskolabezárás esetén a munka felvételének szándékáról/lehetőségéről.