Üdvözöljük a

Varholik Dávid már készül a EuroSkillsre

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
171819202123
24252627282930

JOGSZABÁLYOK

Külföldi programok

Varholik Dávid már készül a EuroSkillsre

Már javában készül a szeptemberi budapesti EuroSkills versenyre a miskolci Varholik Dávid, aki ápoló szakmában képviseli majd hazánkat a szakmák Európa Bajnokságaként is emlegetett megmérettetésen. Bemutatjuk azt is, mit érdemes tudni az idei EuroSkillsről.

Varholik Dávid 2017 tavaszán a Miskolci SzC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumának színeiben indult a EuroSkills válogatón, amelyet a Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezett meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A jól felkészült, lelkes fiatalember sikerrel vette az akadályt, így hazai győztesként ő képviseli az országot ápoló szakmában az idei budapesti nemzetközi versenyen.
„Osztályfőnököm Csopják Judit biztatására próbáltam ki magam a 2017. évi válogatón, és nagy meglepetés volt, hogy nyertem, nem számítottam rá” – eleveníti fel az egy évvel ezelőtti történéseket a 23 éves fiatalember, aki időközben végzett a Ferencziben, és jelenleg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház kardiológiai osztályának csapatát erősíti.
„Szeptemberben megkezdődött a több szakaszból álló felkészülés a EuroSkillsre, amelynek keretében először az elméleti ismereteket vesszük sorra, havonta egyszer Budapesten a Honvéd Kórházban, illetve egyfajta távoktatásként hetente kapok interneten különböző feladatokat, amelyeket meg kell oldanom” – magyarázza. Megtudjuk, áprilisban kezdődik a gyakorlati felkészülés, amely részben miskolci munkahelyén – ahol Nyilas Judit ápolási igazgatótól minden segítséget megkap –, részben pedig a Honvéd Kórházban zajlik majd az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szakembereinek segítségével. Aztán ahogy közeledik a szeptember 26-i versenystart, úgy lesz egyre intenzívebb és szigorúbb a felkészülés rendje.
„Lesz olyan három hét a nyár végén, amikor már a EuroSkills igen szigorú szabályai szerint tréningezünk, szimulálva a tényleges verseny körülményeit, hangulatát. Emellett lesz még egy intenzív nyelvi felkészítés is, hiszen a EuroSkills nyelve az angol, amiből viszonylag jó vagyok, de az egészségügyi szakmai kifejezések rögzítése, gyakorlása nagyon fontos” – sorolja a következő hónapok menetrendjét.
S, hogy izgul-e a nemzetközi megmérettetés előtt? Azt mondja, a szeptember még messze van, így egyelőre nincs benne drukk, inkább csak kíváncsiság. Persze felkészítői azt mondják, egy ilyen verseny komoly fizikai és mentális megterhelést jelent, nagyon ott kell lenni fejben ahhoz, hogy jól oldja meg a feladatokat.
„Amikor kiderült, hogy a 2018. évi EuroSkills-nek Budapest ad otthont, kicsit sajnáltam, hogy nem kell elutazni egy másik országba, azt gondoltam, úgy érdekesebb, izgalmasabb lenne ez az egész. Most viszont, ahogy közeledik a verseny, már úgy érzem, a hazai pálya lelki biztonságot ad, segíti az összpontosítást” – zárta a beszélgetést Varholik Dávid.

 

Tudnivalók: EuroSkills 2018 Budapest


    • Időpont: 2018. szeptember 26-28. (3 nap); helyszín: Budapest, HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont. Az eseményt a világversenyekhez illő, látványos nyitóceremónia előzi meg szeptember 25-én, az eredményhirdetésre és a díjátadásra a záró ünnepségen szeptember 29-én kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában.

    • A EuroSkills Budapest 2018 versenyen kiemelkedően ügyes fiatal szakemberek mérik össze tudásukat és képességeiket Európa számos országából. A verseny tíz éves történetében ez az első alkalom, hogy a Közép-Kelet-Európa ad otthont e nemzetközi megmérettetésnek. Az, hogy erre Magyarországon kerül sor, hatalmas elismerés számunkra.

    • A EuroSkills versenyeket a szakmák „Európa-bajnokságának” is szokták nevezni, s kétévente, páros években rendezik meg ezt a versenyt.

    • A EuroSkills Budapest 2018 versenyen 3 nap alatt 28 ország közel 600 versenyzője méri össze a tudását, előreláthatóan 40 szakmában.

    • Egy versenyző egyszer indulhat EuroSkills versenyen, minden ország – szakmánként – egy versenyzőt, vagy egy versenyzői csapatot nevezhet a megmérettetésre.

    • A versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 25 év.

    • Budapest 2014-ben Norvégiával szemben nyerte el a 2018-as EuroSkills rendezési jogát.

    • A verseny hivatalos nyelve az angol.

    • Magyarország 2007 óta vesz részt a WorldSkills és a EuroSkills versenyeken, és a magyar csapat az elmúlt években kiemelkedően teljesített. Az elmúlt tíz évben összesen 10 arany, 12 ezüst, 20 bronz és 15 kiválósági érmet szereztek a magyar versenyzők.

    • 6 szakmai csoportban indulhatnak a résztvevők: Építési és épület technológiák; Gépjárműipar és logisztika; Gyártási és mérnöki technológiák; Információs és kommunikációs technológiák; Kreatív művészetek és divat; Szociális és személyi szolgáltatások

    • A versenyt megrendezésért a rendező ország mellett a WorldSkills Europe nemzetközi nonprofit szervezet a felelős. A budapesti versenyt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi a SkillStar 2018 Nonprofit Kft.-n keresztül, a Magyar Kormány támogatásával.