Üdvözöljük a

Újra akkreditált klaszter a NOHAC

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
1516
17
18192021
22232425262728
293031    

JOGSZABÁLYOK

Külföldi programok

Újra akkreditált klaszter a NOHAC

Megújította „Akkreditált klaszter” címét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara égisze alatt működő Észak-magyarországi Autóipari Klaszter (NOHAC).  Az erről szóló oklevelet Csabai Tamás, a NOHAC klasztermenedzsere vette át október 12-én, Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Megyénkből az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter szintén második alkalommal lett akkreditált klaszter.

Új fejlődési szakaszba lépett a klaszterakkreditáció, az újak helyett mostantól a kiemelt együttműködést felmutató és a nemzetközi piacon is látható klasztereket kell támogatni Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára szerint. Az államtitkár az Akkreditált klaszter pályázat díjátadóján közölte, hogy a klaszterek elfogadták az akkreditációs pályázat megemelt minőségi elvárásait, hiszen az egyre élesedő piaci versenyben nekik is érdekük megfelelni a magasabb követelményeknek. Az Akkreditált klaszter címet külföldön is egyre inkább elismerik - tette hozzá.

A rendezvényen 21 klaszter kapott oklevelet – közülük 18 megújította, 3 pedig első alkalommal nyerte el a címet –, további 4 pedig most újítja meg akkreditációját, így jelenleg 25 akkreditált klaszter működik. A klaszterekben részt vevő vállalkozások árbevétele eléri a 7700 milliárd forintot – ennek csaknem harmada kivitelből származik -, egy főre 18,3 millió forint hozzáadott értéket termelnek. A klaszterek 908 vállalkozás működését hangolják össze.

Rákossy Balázs hangsúlyozta, hogy a régió országai közül egyedül Magyarországon működik klaszterminősítési rendszer. A magyar klaszterek - hasonlóan a külföldiekhez - átlagosan 40-50 taggal működnek, munkájukban egyetemek, kutatóintézetek, önkormányzatok, kamarák, nagyvállalatok és kisvállalkozások vesznek részt - tette hozzá. Felidézte, hogy a 2007-2013-as szakaszt lezáró utolsó oklevélátadó-ünnepségen 34 klaszter rendelkezett akkreditációs címmel, emellett csaknem 200 induló és fejlődő szakaszban lévő klaszter kapott támogatást. Közülük többen összeolvadtak vagy nem újították meg akkreditációjukat, de a sikeresen működő klaszterek az államtitkár szerint azt bizonyítják, hogy az érintettek éltek a támogatás nyújtotta lehetőségekkel.

 

NOHAC: együtt a járműipari beszállítókkal

A NOHAC 2006 végén alakult három vezető beszállító cég, valamint a Miskolci Egyetem Innovációmenedzsment Kooperációs Kutatási Központ és a Borsod-Abaúj_Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) részvételével. A klaszter ma is a kamara aktív támogatásával működik. A NOHAC célja, hogy az észak-magyarországi térség autóipari beszállítóinak társulása révén növelje azok versenyképességét, innovációs- és jövedelemtermelő képességét, közelebb hozza tagjait az európai autógyártáshoz és az európai autógyártást meglévő és leendő partnereihez. Az alapítás óta számos cég csatlakozott a klaszterhez, amely mára 77 tagot számlál. A tagok többsége fém- és műanyag megmunkáló vállalkozás, de találunk köztük tervezőirodákat, tanúsítással és egyéb szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásokat is. A klaszter tagvállalatai által foglalkoztatottak létszáma meghaladja a 16 000 főt, árbevételük megközelíti a 731 milliárd forintot, export árbevételük több mint 569 milliárd forint. A NOHAC első alkalommal 2014-ben nyerte el az Akkreditált Klaszter címet.