Üdvözöljük a

Nyolc megyei döntősünk van!

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
1920
21
22232425
262728293031 

JOGSZABÁLYOK

Külföldi programok

Nyolc megyei döntősünk van!

Megyénket nyolc versenyző képviseli az idei Szakma Sztár Fesztiválon. Hat kereskedő, egy szakács és szintén egy ipari gépész szállt ringbe a legjobbnak járó címért. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából idén 12. alkalommal rendezi meg a Szakma Sztár Fesztivált, a Hungexpo Vásárközpont területén. A megnyitón beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és Parragh László, az MKIK elnöke.

„A mi fiataljaink a mi aranytartalékunk. Aki elereszti a fiataljait, az elveszíti a jövőjét. Márpedig Magyarország meg akarja nyerni a jövőt, ehhez pedig szükség lesz rátok” – fogalmazott a kormányfő a diákok előtt. Hozzátette: Magyarország jövője a mai fiatalok döntéseiből áll össze, amilyen szakmát, pályát, életet, jövőt választanak maguknak, olyan lesz az ország.

A miniszterelnök kifejtette: a világban kíméletlen verseny indult a tehetséges, jól képzett és dolgozni akaró fiatalokért, a kiváló, versenyképes és szakképzett magyar fiatalokért sorban állnak a nyugati országok. Magyarországnak azonban szüksége van minden fiataljára - hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy Magyarországon a fiatalok versenyképes szakmát kaphatnak.

 

A kiszámítható jövőt és a versenyképes fizetést az értékesíthető szaktudás biztosíthatja, a szakképzést ezért a munkaerőpiaci kereslethez kell igazítani – jelentette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a fesztivál megnyitóján. Parragh László sikeresnek értékelte a magyar szakképzés átalakítását, a térség országaiból – mint mondta – jelentős az érdeklődés a korszerűsített rendszer iránt.  Várakozása szerint helyreállhat a kétkezi munka megbecsülése is, de hangsúlyozta, hogy az átalakítás folyamata nem zárult le.

A kamara vezetője szerint a szakképzés új tudástartalmait a gazdaság igényeihez kell igazítani. Ennek megfelelően azt javasolta, hogy a rendszerbe vonják be a vállalatokat és a szakmai kamarákat, a szakoktatók átvándorlását a versenyszférába magasabb fizetésekkel mérsékeljék, az oktatásban pedig a gazdasági szereplők is vegyenek részt. Parragh László szerint meg kell vitatni a technikusképzés, a szakirányú továbbképzés és az ösztöndíjrendszer lehetőségeit, nyugati mintára pedig munkaerőpiaci előrejelző rendszert kell kiépíteni. Utóbbit – tette hozzá – a szakmai kamarák tökéletesen el tudnák látni és készen is állnak a feladatra. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felnőttképzés hatékonysága nem arányos a ráfordításokkal, noha egy jól működő rendszer akár már rövidtávon is enyhíthetné a munkaerőhiányt. 

Az MKIK elnöke kiemelte, hogy a Szakma Sztár Fesztivál 2007-es indulása óta felértékelődött az informatika és a digitális nyelvtudás, az idei rendezvényen pedig a közlekedés az új belépő. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával egyetértésben a rendezvény jövőre a mezőgazdasággal és az élelmiszergazdasággal egészül ki – tette hozzá.

 

A háromnapos fesztivál a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), valamint az VI. SkillsHungary Nemzeti döntőjének színhelye. Az első két nap a gyakorlati megmérettetésről szól, míg az utolsó napon az ünnepélyes eredményhirdetés következik.

A Szakma Sztár Fesztiválra látogató diákok a verseny megtekintése mellett megismerkedhetnek különböző szakmákkal. Mindezeken túl többféle tevékenységszigeten is kipróbálhatják tehetségüket, így egyebek mellett marcipánfigurákat, karamellvirágot készíthetnek, a faipari standnál virágtartót, de akár a hegesztés rejtelmeibe is betekinthetnek egy szimulátor segítségével.

 

A BOKIK a versenyre 410 tanuló (általános és középiskolás diák) utaztatását szervezte meg.

 

 

Szakma Sztár döntősök - 2019

 

Horváth Péter

Ipari gépész

Szerencsi SZC Tújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 

Kádas Réka

Kereskedő

Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma

Kardos Ákos

Kereskedő

Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma

Kohut Brigitta

Kereskedő

Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma

Sejkóczki Vivien

Kereskedő

Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma

Sivák Ágnes

Kereskedő

Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma

Veres Zoltán

Kereskedő

Ózdi SZC Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

 

Molnár Szilvia Dóra

Szakács

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és

Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája