Üdvözöljük a

Idén is keressük a szakmák sztárjait

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
161718202122
23242526272829
30      

JOGSZABÁLYOK

Külföldi programok

Idén is keressük a szakmák sztárjait

Lezárult a hagyományos Szakma Kiváló Tanulója Verseny, valamint az Országos Tanulmányi Verseny (OSZTV) elődöntője a kamara szervezésében.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a kamra szervezésében 28 szakképző iskola 395 tanulója jelentkezett a versenyre. a diákok 32 szakmában mérték össze tudásukat az elmúlt hetekben. 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyt a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) közösen hirdeti meg a szakképesítésben nappali tagozaton végzős tanulók számára. A megmérettetés központi elődöntőből, válogatóból és döntőből áll.

A

 

Elődöntők

A verseny célja a magyar szakképzés színvonalának emelése, a kétkezi, fizikai szakmák társadalmi presztízsének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése. Mindezek mellett fontos szempont a végzős tanulók és iskoláik szakmai megfeleltetése a gazdaság igényeinek és elvárásainak, valamint a szakképzésben résztvevő tehetséges tanulók számára a kiemelkedő teljesítmény elérésének biztosítása

 Adódik a kérdés,milyen előnyökhöz jut az a diák, aki részt vesz a szakmai versenyen? Az a versenyző, aki eléri a megszerezhető pontok legalább 60 százalékát, mentesül az adott versenytevékenységnek megfelelő írásbeli, interaktív, gyakorlati, központi gyakorlati vagy szóbeli vizsgatevékenység letétele alól. Ha a versenyző mindegyik verseny esetében eléri az adott versenytevékenységen megszerezhető pontok legalább 60 százalékát, akkor mentesül a szakmai vizsga letétele alól. Ha a kifutó képzésekben résztvevő versenyző minden verseny esetében eléri az adott versenytevékenységen megszerezhető pontok legalább 60 százalékát, akkor mentesül az általa tanult szakképesítés szakmai vizsgájának letétele alól.

 A lebonyolítás menete a következő: a verseny központi elődöntőből, válogatóból és döntőből áll, ezek az elődöntők idén január 8-án kezdődtek és 22-én zárultak. Megszervezésük a területi kereskedelmi és iparkamarák feladata, amely esetünkben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát jelenti.

 

Megtekinthetők a dolgozatok

A szakmai verseny írásbeli dolgozatainak megtekintésére 2018. február 7-én 9 óra 30 perctől 14 óra 30 percig lesz lehetőség a Miskolci Felnőttképző Központ nagytermében (3527 Miskolc, Soltész N. K. u. 10.). A Versenyszabályzat szerint a megtekintésen csak a versenyző vehet részt, tanár és kísérő nem. A megtekintés ideje alatt a felügyeletet a BOKIK munkatársai biztosítják.

 

 

Válogató

Az elődöntőket követően az MKIK válogatókat szervez. A legfelkészültebb diákok kiválasztásával biztosítja, hogy a legjobbak kerülhessenek a verseny országos döntőjébe. A versenyzőket az elődöntőn és a válogatón szerzett pontok alapján versenyrészenként, szakképesítésenként külön-külön rangsorolják, és ennek megfelelően hívják be a legjobbakat a verseny válogatójába, illetve az ezt követő országos döntőbe.

 

Április 23-án döntő

A  döntőt a hagyományoknak megfelelően Budapesten, a Hungexpo területén tartják idén is. A diákok ezúttal április 23-25 között mérik össze tudásukat a legjobb helyezésekért. A kiemelkedő eredményt elérő versenyzőket az  MKIK meghívja a WorldSkills és EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogatóira, ezek győzteseiből kerülnek ki azok a fiatal szakemberek, akik képviselhetik Magyarországot a nemzetközi szakmai versenyeken.

 

EuroSkills – megyei induló

 

A 2018-as EuroSkills verseny házigazdája Magyarország lesz, a bajnokságot Budapesten rendezik meg szeptember 26-28 között.A hazai válogatót a 2017. évi Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezték. Ezen a megmérettetésen a Miskolci SzC Ferenczi Sándor Szakgimnáziumából két tanuló vett részt ápolás és gondozás szakmában:

Varholik Dávid és Varga Fanni. A válogatóverseny döntőjét Varholik Dávid nyerte, így ő képviseli hazánkat a nemzetközi mezőnyben, szeptemberben.