Üdvözöljük a

Fogyasztóvédelemi változások!

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
182021222324
252627282930 

JOGSZABÁLYOK

Külföldi programok

Fogyasztóvédelemi változások!

2017. január 1-jétől átalakult a fogyasztóvédelmi hatósági intézményrendszer, és már a járási hivatalikban érhető el a fogyasztóvédelem. Így mindenki a lakóhelyéhez legközelebbi hivatalban intézheti ezzel kapcsolatos ügyeit, kérhet tanácsot például jótállási, szavatossági, panaszkezelési kérdésekben.

A hatósági intézményrendszer idei átalakítása után a kereskedőknek a következő tájékoztatást kell adni a vásárlók számára:

 

- üzlettel rendelkező vállalkozásnak jól láthatóan és olvashatóan fel kell tüntetnie székhelyének címét, és azt, hogy panasz esetén a cég melyik címén, telefonos vagy akár e-mailes elérhetőségén reklamálhat a vásárló;

 

- ezen felül ki kell írni az üzletben az illetékes békéltető testület székhelyét, telefonos és internetes elérhetőségét, valamint levelezési címét is, hiszen amennyiben a kereskedő és vásárló nem tud megegyezni vitás esetben, a békéltető testület tud eljárni egyéni panaszügyekben;

- amennyiben biztonsági szolgálat működik az üzletben, annak nevéről és székhelyéről, működésének vásárlókat érintő szabályairól is jól láthatóan kell tájékoztatni a vásárlókat.

 

Ügyféltér: el kell tüntetni minden olyan tájékoztató feliratot, amelyen az átszervezés során megszüntetett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) neve és címe szerepel.

 

Internetes felület: Mind az általános szerződési feltételek, mind a panaszkezelési szabályzat szövegéből el kell tüntetni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságra való utalásokat.

 

Írásbeli panaszkezelés: Minden panaszkezelési válaszlevél alján fel kell tüntetni a fogyasztó lakóhelye szerint illetékes békéltető testület, valamint a fogyasztóvédelmi hatóság elérhetőségét.

Sablonszöveggel a jövőben már nem lehet megoldani, mivel hatóságként a szolgáltatónak minden esetben a panasztevő lakhelye szerinti járási hivatal elérhetőségét kell megadnia.