Üdvözöljük a

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
  12
3
45
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

JOGSZABÁLYOK

Külföldi programok

Díjmentes honlapkészítés a BOKIK tagoknak

A koronavírus kapcsán kialakult helyzetben egyre több vállalkozás kényszerül az ügyfélkapcsolatok átszervezésére. A hagyományos, személyes kapcsolattartás helyett napról-napra több vállalkozás a digitális térbe költözik. Az ezzel járó feladatok jelentős terhet rónak - a kevésbé gyakorlott és felkészült - mikro-, kis- és középvállalkozásokra. A miskolci honlap.hu egy felajánlással igyekszik segíteni a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat.

Az MKIK válságkezelési javaslatai

Elkészült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) második válságkezelő csomag-javaslata,  amelyet az MKIK eljuttatott a miniszterelnökhöz és az érintett miniszterekhez. A javaslat az elmúlt napokban beérkezett vállalkozói vélemények, jelzések alapján készült.

Útmutató munkaügyi kérdésekben 2.

Elkészült az "Útmutató a munkáltatók részére a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan" című szakmai ajánlás második része a vállalkozások vezetői számára. Mint korábban ígértük, dr. Bujtor Gyula munkajogi szakjogász, tanácsadó folyamatosan frissíti, aktualizálja az elkövetkezendő hetekben az anyagot. A kamara pedig megküldi ezeket a változtatásokat, illetve megtalálhatják honlapunkon is.

Aktuális gazdasági hírek/2

Összefoglaltuk az elmúlt napok Ausztriát és Németországot érintő aktuális gazdasági híreit, kiegészítve magyarországi vonatkozásokkal is. (2. rész)

Díjcsökkentés Miskolcon

Díjcsökkentéssel segíti a miskolci önkormányzat a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat április 1-től - közölte a miskolci polgármesteri hivatal.

Aktuális gazdasági hírek

Összefoglaltuk az elmúlt napok Ausztriát és Németországot érintő aktuális gazdasági híreit, kiegészítve magyarországi vonatkozásokkal is.

Kereskedelmi korlátozások

A koronavírus-járvány miatt több kereskedelmi korlátozás lépett életbe Európában és hazánkban. Ezeket foglaltuk össze.

Áruszállítás - uniós online platform

Az Európai Bizottság létrehozott egy online platformot. Ezen elérhetőek azok az áruszállításra vonatkozó új rendelkezések, amelyeket a tagállamok a COVID-19 járvány miatt hoztak meg.

Széchenyi Kártya Program ügyintézés

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a járványügyi veszélyhelyzet időtartama alatt a Széchenyi Kártya Program ügyintézése megváltozott ügyrendi formában, de folyamatosan elérhető Miskolcon a BOKIK-nál. További tájékoztatásért kérjük, keresse kollégánkat a következő elérhetőségek egyikén, lehetőség szerint név, cégnév, adószám és telefonszám megadásával...

Teherforgalom, határátlépés - szabályok

Összefoglalónkban - amely három külön anyagból áll - megtalálhatják Magyarország zágrábi nagykövetségének tájékoztatását a magyar-horvát határátkelőkön átmenő teherforgalomra vonatkozó rendelkezésekről. Emellett ismertetőt olvashatnak a határátléptetés során alkalmazott eljárásend változásáról, továbbá a gépjárművezetők számára - a kormány 71/2020. (III.27) rendelete alapján - összeállított tudnivalókról.

NAV: gyakori kérdések és válaszok

A NAV elkészítette a gyakori kérdések és válaszok a járványhelyzet adóintézkedéseiről című, folyamatosan frissülő összefoglalóját...

KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS

"Kijárási korlátozást vezetünk be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni" - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Brnói szakvásárok - későbbi időpont

A BVV Brnói Vásárvállalat úgy döntött, hogy egy későbbi, 2020. november 19-22. közötti időpontra halasztja el a SALIMA - SALIMATECH - MBK - G+H - VINEX - EMBAX élelmiszeripari és csomagolási szakvásárokat.

Felfüggesztett vízipari pályázat

A kialakult járványügyi helyzetre tekintettel a 2020. február 7-én meghirdetett Vízipari Pályázati Programot határozatlan időre felfüggesztették, így természetesen a pályázatok 2020. március 31-i beadási határidejét is. A Program ismételt indulásáról a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján tájékozódhatnak majd az érdeklődők.

Ha francia cég a partnere…

A francia Európa- és Külügyminisztérium  2020. március 20-án arról tájékoztatta hazánk párizsi nagykövetségét, hogy a járványügyi helyzet miatt hozott intézkedések következtében március 19-től - határozatlan ideig - a kereskedelmi és vámügyi dokumentumok hitelesítése terén csökkentett szolgáltatást biztosítanak. A hitelesítést végző irodák bezárnak, csak a rendkívül sürgős kérelmeket tudják fogadni, postán.

A Széchenyi Kártya hitelekről

A Kormány 47/2020. (III. 18.) számú „a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről” című rendelete érinti a Széchenyi Kártya hitellel rendelkezőket is. A Kormányrendelet alapján a 2020. március 18. napján 24 órakor fennálló, azaz ezen időpontig nem lejárt kölcsön-, illetve hitelszerződések vonatkozásában az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap (a továbbiakban: fizetési moratórium). A fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart.