Üdvözöljük a

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2016 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242527282930
31      

ÜZLETI AJÁNLATOK

JOGSZABÁLYOK

Külföldi programok

Panaszügyintézés - mit mond a jogszabály?

A fogyasztóvédelmi hatósághoz érkező bejelentések jelentős részét teszik ki azok az esetek, amikor a vállalkozás által alkalmazott panaszügyintézés menetét kifogásolják a fogyasztók. Fontos ezért, hogy a cégek tisztában legyenek a legfontosabb ide vonatkozó jogszabályi előírásokkal.

Online pénztárgépek - határidő változás

Tájékoztatjuk az érintett vállalkozásokat, hogy a Magyar Közlöny 2016. évi 146. számában (2016. szeptember 27.) megjelent a „A nemzetgazdasági miniszter 36/2016. (IX. 27.) NGM rendelete az online pénztárgép használatára és a forgalmazási engedély módosítására vonatkozó határidők változásáról”

Indul az MKIK GVI 2016. októberi online konjunktúra felvétele

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Többlettámogatás igényelhető

Megjelent a 51/2016. (VII.21.) FM rendelet, amely alapján a fagykárt szenvedett mezőgazdasági vállalkozások, vállalkozók többlettámogatást igényelhetnek az Agrár Széchenyi Kártya keretében (ASZK).

40 Euró

Információink szerint nagyon sok vállalkozás kapott az elmúlt időszakban más vállalkozástól, vagy szolgáltatótól, olyan tartalmú fizetési felhívást, hogy „fizessen meg X. napon belül 40 Eurónak megfelelő forint összeget” „behajtási költségátalány” címén. A vállalkozások javarésze minden bizonnyal elcsodálkozott a felszólításon, hiszen alapesetben semmiféle tartozás nem volt a háttérben, nem volt behajtás a vállalkozás ellen, és nem volt semmiféle végrehajtás kezdeményezve.

Diákmunka - szabályok

A nyári szünidőben sok középiskolai diák, egyetemi, főiskolai hallgató vállal rövidebb hosszabb ideig munkát annak érdekében, hogy a nyaraláshoz – nem ritkán a tanulmányok folytatásához – szükséges anyagiakat megszerezze. Összefoglaltuk a nyári diákmunka szabályait

Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogram (GINOP-8.3.1-16)

Rendkívül vonzó kamatozású hitellehetőség a KKV-k versenyképességének növelésére, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességek megteremtésének és bővítésének finanszírozására.

25 hiányszakmára tett javaslatot az MFKB

Javaslatot tett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság a 2017/18. tanévi megyei beiskolázási irányokra és létszám arányokra.

Fedezd fel Floridát! - szeminárium

2016. október 13.

A Florida International Chamber of Commerce és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ezúton tisztelettel meghívja Önt "Discover Florida" című szemináriumára.

IMP3rove- innovációs felmérés cégeknek

Ezúton szeretném figyelmükbe ajánlani az Enterprise Europe Network legújabb szolgáltatását, az IMP3rove nemzetközi innováció menedzsment tanácsadási módszertant, mely a vállalkozások innovációs teljesítményét és potenciálját méri fel.

Mi a Pálya? Műszaki pályaválasztási kiállítás Miskolcon

2016. szeptember 20.

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum kezdeményezésére a Magyar Elektrotechnikai Egyesület a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közreműködésével megszervezi a „Mi a pálya?” országos műszaki pályaválasztó fesztivált, melynek elsődleges célja, hogy élmény alapú elven felszínre hozza a gyerekekben lévő műszaki érdeklődést annak érdekében, hogy tudatosan válasszanak pályát. 

 

A Roadshow miskolci állomása 2016. október 27-én kerül megrendezésre.

Jogszabályváltozások

2016. augusztus 1-től nem a jármű megengedett összes tömege, hanem a szállítmány súlya határozza meg, hogy kell-e EKÁER szám a fuvarra. Az ellenőrző rendszerbe eddig több mint 56 ezren regisztráltak. Emellett több területen lényeges szigorítások lépnek életbe augusztus elsejével.

GINOP-5.2.4-16 – Gyakornoki program

Magyarország Kormánya az Európai Unióval együttműködve átfogó programot hirdet a hazai, 25 év alatti, szakképzett fiatalok foglalkoztatásának, a pályakezdők munkához jutásának és munkatapasztalat-szerzésének támogatására. A GINOP-5.2.4-16 program bér- és járuléktámogatást nyújt a vállalkozások számára a gyakornok foglalkoztatásához kapcsolódóan.

Információs honlap ausztriai kiküldetésre

Az osztrák szociális minisztérium információs honlapot indított ausztriai kiküldetésekre vonatkozóan.

"Vállalkozz digitálisan!" Szemléletformáló program

A vállalatok digitális helyzetének javítása érdekében infokommunikációs (IKT) motivációs és szemléletformáló programot indított 2015 végén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 

Megjelent az Ipari Parkok fejlesztése Pályázat

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Ipari parkok fejlesztése” című (GINOP-1.2.4-16 kódszámú) felhívás.

 

A felhívás keretében az ipari parkokról szóló 297/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet szerinti Ipari Park címmel rendelkező területen a terület kizárólagos tulajdonosai és egyben a cím birtokosai nyújthatnak be támogatási kérelmet a már meglévő ipari parkok által nyújtott szolgáltatások körének bővítése, illetve a szolgáltatásaik színvonalának javítása érdekében.