Üdvözöljük a

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2017 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
21
222324252627
28293031   

JOGSZABÁLYOK

Az OFA meghirdette Az év felelős foglalkoztatója pályázatot

Az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. meghirdette Az év felelős foglalkoztatója pályázatot. A jelentkezést október 6-áig négy kategóriában – az 1-50, az 51-500 fő között, az 500 fő felett foglalkoztatók, illetve a közszféra szervezetei – adhatják be.

Villanyszerelők, víziközmű-bekötést végzők - bejelentési kötelezettség

Szeptembertől bejelentési kötelezettség terheli a villanyszerelőket és a víziközmű-bekötést végző személyeket. Minderről a 219/2017. (VII. 31.)  és a 220/2017. (VII. 31.) Korm. rendeletek rendelkeznek. A tevékenységeket egy nyomtatványon kell bejelenteni az illetékes műszaki biztonsági hatóságnál. Az egyéni vállalkozóknak és cégeknek a bejelentéskor több feltételnek is meg kell felelniük.

Nyílnak az új MFB pontok

Megyénkben július 31-ig 4 MFB Pontot nyitottak OTP Bank fiókokban: Miskolcon, Kazincbarcikán, Ózdon és Tiszaújvárosban. Augusztusban további 3 MFB Pont nyílik: Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen és Putnokon. Még ez év őszén további városokban – Edelényben, Encsen, Mezőcsáton, Mezőkövesden, Szerencsen, Szikszón és Tokajban – nyitnak MFB pontot az OTP Bank fiókjaiban. A miskolci megnyitón részt vett Bihall Tamás, a BOKIK elnöke is.

Nem a NAV kér személyes adatot telefonon!

A NAV telefonon soha nem értesíti ügyfeleit, és soha nem kér bankszámlaszámot, vagy egyéb bizalmas adatot – áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának közleményében. A közleményt annak kapcsán küldte meg a megyei igazgatóság, hogy egy adózó bejelentése szerint valaki a NAV nevében telefonál és bankszámla-adatokat kér. A telefonban egy udvarias hang közli az ügyféllel, hogy túlfizetése van az adóhivatalnál, de ezt csak nevének és bankszámlaszámának megadását követően tudják utalni.

CSR Hungary Díj - meghosszabbított határidő

Pályázhatnak a cégek a 10. éves Magyar Üzleti Felelősség Díj, a CSR Hungary Díj önkéntes védjegyének a megnyerésére. A Díj fővédnöke: Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkára.

Zajlik a mesterképzés a kamarában

A nyári szünetben is zajlik a mesterek képzése a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. Az összességében 180 órás felkészítés keretén belül jelenleg a vállalkozói ismeretek elsajátítása zajlik, ez a blokk 40 órás. A most folyó oktatásban pincérek szakácsok, hegesztők vesznek részt, ugyanakkor a kamara várja további szakmákban is a jelentkezést.

Iskolázottság és várható élettartam

Az iskolázottság számos egyéni és társadalmi előnye közül a munkaerőpiaci előnyök mellett a kutatások egyértelmű módon kimutatják, hogy a magasabb végzettség magasabb várható élettartammal jár együtt. Az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézete a témában készített elemzést tett közzé júliusban.

Videóajánlás kkvk-nak

Az MKIK Modern Vállalkozások Programjának legfontosabb küldetése, hogy a mikro- és kisvállalkozásoknál a különböző működéstámogató informatikai megoldások bevezetését és használatát ösztönözze, elősegítse a korszerű és nyitott informatikai szemlélet elterjedését.

Cégkapu regisztrációs kötelezettség

Az e-ügyintézési törvény 2018. január 1-jétől kötelezővé teszi az elektronikus ügyintézést a gazdálkodó szervezetek számára, vagyis ettől a dátumtól kötelező lesz az ún. Cégkapu használata. Első lépésként a cégjegyzéknek valamennyi gazdálkodó szervezet esetében tartalmaznia kell a cég hivatalos elérhetőségét. A már létező gazdálkodó szervezeteknek az elérhetőség bejelentését 2017. augusztus 30-ig kell teljesíteni.

Költözik a BOKIK

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) munkaszervezete 2017. szeptember 4-től (hétfő) új helyszínen, a Vologda utca 3. szám alatt várja a vállalkozások képviselőit, az ügyfeleket. A költözésünk oka, hogy megkezdődik a Szentpáli utca 1. szám alatt található székházunk felújítása.

NAV levél tartozásról, túlfizetésről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal október végéig mintegy egymillió adózót értesít arról, hogy az elmúlt évről adó-, illetve vámtartozása vagy túlfizetése van. Idén már a kivonat elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: mennyit kell fizetni, illetve mennyit igényelhet vissza.

Pályázati Felhívás!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályázatot hirdet, tanulószerződéses tanácsadói státusz betöltésére.

Magyar gyártókat keres az OBI

Az OBI Barkácsáruház felhívást tett közzé, miszerint magyar beszállítókat keres barkácsüzleteinek árufeltöltéséhez, a profiljukba tartozó összes termékkategóriában (Do It Yourself=DIY - barkács). A részletes terméklista és a kitöltendő adatlap angol nyelven  található meg honlapunkon.

InnoEnergy PowerUp! verseny 2017

A tavalyi siker után ismét várják a magyar fejlesztéseket Európa legnagyobb, fenntartható energiaipari startupoknak szóló versenyén. A PowerUp! a 20.000 eurós fődíj mellett óriási lehetőség a nemzetközi piacra lépésre, amihez a kiválasztott projektek valódi szakmai támogatást és kapcsolatrendszert kapnak, valamint elérhetővé válik számukra egy 150.000 eurós befektetés is az InnoEnergy Highway® inkubátor program keretében. Tavaly egy magyar startup, a GreenerGizer is nyert, idén sem érdemes kimaradni.

Továbbtanulás külföldön

A GVI felmérést készített a legjobbnak tekinthető budapesti, Pest és Győr-Moson-Sopron megyei gimnáziumok diákjainak továbbtanulási terveiről. Az eredmények szerint a legkiemelkedőbb középiskolák tanulói közül minden tizedik diák adta be a jelentkezését külföldi felsőoktatási intézménybe (is).

Visszaéléseket gátoltak meg az építőiparban

Mintegy nyolcszázmillió forintnyi bankgarancia indokolatlan lehívását akadályozta meg a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv az elmúlt években, ami az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint vállalkozások tucatjait mentette meg.